torsdag 30 oktober 2008

Underliga börser!

Börsen beter sig underligt nuförtiden. Givetvis har vi enorma svängningar under handelsdagen, men USA verkar inte längre styra resten av världen med järnhand. Igår såg det ganska bra ut efter Feds besked, men sen sista kvarten så föll indexen rejält! Det skulle vanligtvis bädda för ganska skakiga börser världen runt, men inatt var Nikkei upp 10 %, liksom Hong Kong och Sydkorea! Var landar vi idag?

Feds räntesänkning var väntad och egentligen kanske inte effektfull? Har man problem med räntan på 1,5% så har man inte mindre problem på 1,0 %. Givetvis hoppas de på en kick-start av ekonomin och givetvis är det många som vill utnyttja situationen och köra igång projekt på den här räntenivån. Problemet hittills har varit att räntesänkningarna inte har passerat banksektorn - vanliga låntagare har vackert fått betala Interbankräntor vilka ligger 150-300 punkter över centralbanksräntan. Då har jag inte ens nämnt marginalen...

Kemira hade en kanonrapport igår. Omsättningen var aningen bättre än väntat, men resultatet nästan 30 % bättre än väntat! Nu innehöll det en engångspost som kan förklara en hel del. Ser man till utvecklingen så ökade alla delar omsättningen. Baltikum är fortfarande problembarnet men i övrigt så verkar det gå bra - riktigt bra t.o.m.! Kemira behöll sin prognos om lägre rörelseresultat i år.

Amer hade en riktigt dålig rapport. Omsättningen var dålig och de lågt ställda förväntningarna på resultatet var uppenbarligen för höga! Amer har haft otur med sin vintersportsatsning och med sämre tider i sikte är det svårt att se hur golf- och tennisdelarna skulle kunna kompensera? Amer sänkte sin prognos för innevarande år och tyvärr har vi nog inte sett det värsta i detta kvalitetsbolag än. En dag ska man ha Amer, men inte detta år!

Inga kommentarer: