USA-börserna rasade igår innan vi fick se en rekyl av sällan skådad slag. "Fyndköpare" brukar ofta få tacken för dylika händelser även om det snarare antyder en brist på förklaring. Fortfarande stängde börserna kraftigt ned och man undrar i sitt stilla sinne om vi endast ser lugnet före stormen?
På lite längre sikt är jag fullständigt övertygad om att dagens börskurser är precis det som alla borde ha väntat på i två-tre år. Vi har låga värderingar, vi har hög direktavkastning, vi har bolag som har tappat 30 % enbart på oron om lägre vinster nästa år. Den som är långsiktig och investerar brett, kan nästan kasta pil och skapa en portfölj som antagligen utvecklas riktigt bra de kommande åren.
Problemet är dock att vi bara nästan har panik. Många är oroliga och det är klart mer säljande än köpande, men fortfarande är handeln relativt organiserad! Undantaget Ryssland är det "nedviktning" av aktier och inte total utförsäljning till höger och vänster - till vilka priser som helst. Ett annat problem är att vi har en kreditkris, något som alltid brukar bli extra jobbigt. Ingen kan vara riktigt säker på hur situationen ser ut om ett år och de allra flesta som löpande kommenterar marknaden (inkl mig) har fått kapitulera åtskilliga gånger de senaste 1,5 åren. Kreditkrisen har definitivt blivit värre än jag trodde och jag har inga illusioner om att min nu-är-det-dags-känsla från slutet på augusti skulle vara sista gången jag har fel...
Danske Bank vinstvarnade igår och tappade 15,8 % igår. Kreditförlusterna kommer att överstiga genomsnittet över en konjunkturcykel och det beror bl.a. på en exponering mot Lehman Brothers. Uttalandet anger inte hur mycket kreditförlusterna ska överstiga genomsnittet, men det kanske är sekundärt just nu. Danske Bank säger också att intäkterna har varit "något" sämre än väntat under Q3. Kreditkrisen kommer alltså närmare oss!
Island är på gränsen till katastrof. Det är inget nytt fenomen eftersom räntorna är tre gånger högre än inom euro-området och inflationen är ca 14%! Lånade pengar har uppenbarligen varit orsaken till denna utveckling och genom historien har vi sett åtskilliga gånger hur detta brukar sluta.
Island lider av sina kraftigt expanderande banker. Förra veckan sköt staten till 600M € till Glitnir vilket kanske inte låter mycket men motsvarade nästan 2000 € per invånare! Nu är det en av de största kritikerna till den åtgärden - Landsbanki - som har problem. Politikerna har tagit fram en nödlag som ska hjälpa banksektorn och göra det möjligt för staten att ta över banker. Den stora frågan är givetvis Kaupting? Att de fick en shejk som tredje största ägare kunde inte ha kommit mer lägligt och man kan bara hoppas att han har mer på sitt bankkonto ifall det behövs. Isländska staten däremot, skulle ha svårt att rädda Kauphting på egen hand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar