tisdag 1 april 2008

Där kom vinstvarningen

Jag efterlyst dem i två veckor, men nu fick vi till slut se en vinstvarning... från Huhtamäki! De säger att Q1 blir lägre än väntat. Nu hade väl ingen direkt väntat sig stordåd från Huhtamäki men de upprätthåller mönstret att bolag som har problem fortsätter att kämpa i motvind. Nu ska bara Kemira, UPM och Ahlstrom vinstvarna för att hålla den trenden intakt.

JC Pennys prognossänkning i fredags var precis sådana nyheter man inte ville höra från USA. Tidigare kunde man förledas att tro på en viss bottenkänning på börserna då vi mest sett negativa nyheter från finanssektorn (och en av dess närmaste bundsförvanter bygg). Nu visar det sig att finansoron sprider sig vidare i ekonomin. För att ytterligare förvirra oss gav Caterpillar en helt annan bild igår. De ska öka sin USA-försäljning 10 % i år och dessutom megainvestera i ny produktion för "att täcka kapacitetsbristen"! Ska man tro på JC Penny eller Caterpillar?

Många analytiker/finansbolag talar om "köpläge". Belästa privatpersoner talar om "köpläge vid nästa dip". Det enda man vet med utbredd konsensus är att den är fel! Tyvärr vet man inte hur den är fel. Antingen så är vi långt ifrån en botten och experterna har räknat med X men glömt Y och Z, eller så har vi redan passerat botten och man borde ha handlat till limitgränsen i januari.
Det enda man kan säga med säkerhet är att bolagen är relativt billiga historiskt sett. Man gör alltså med stor sannolikhet en hyfsad affär vid aktieköp redan i dagsläget. Problemet är att man kanske gör en (mycket) bättre affär i sommar...

Inga kommentarer: