onsdag 23 april 2008

Kesko tar ned förväntningarna

Kesko kom med en överraskande vinstvarning för några veckor sedan och deras rapport igår var i linje med den. 37 Meur i rörelseresultat Q1 jfrt med 52 Meur året innan. Nyheten igår var att de sänker prognosen från att tidigare ha sagt i linje med fjolåret menar de nu att det ska bli sämre! Frågan är om detta är sista nedtryckningen i Kesko? Det är ett stabilt bolag som brukar komma igen. Värderingen är historiskt låg och dividenden brukar vara bra. Innan halvårsrapporten har jag svårt att hitta något som skulle kunna höja kursen, men på lång sikt är jag envis och tycker fortfarande att Kesko är intressant.

KONE hade en stabil rapport igår. Resultatet var i linje med förväntningarna och de upprepade prognosen för året (omsättning +10%, rörelsevinst +20%). Däremot var de lite försiktiga när de sade att tillväxten inte skulle bli lika kraftig som ifjol, åtminstone inte på alla verksamhetsområden. Kone ser stabila ut och även om nybyggandet går ner så har de ca 60 % av omsättningen från service. Det lindrar konjunkturkänsligheten betydligt. Börsen höll med och handlade upp KONE ca 4 %.

Det stigande oljepriset gör mig mest förundrad! 119 USD för WTI-oljan är enligt finansblogg.com 15 % högre än det inflationsjusterade rekordet från 1980. Man har länge misstänkt att den svaga USD ligger bakom prisuppgången, men det är knappast hela förklaringen. Vissa menar att investerare flyr till olja när "allt" annat är osäkert. Tyvärr har det dock visat sig (historiskt) att råvaror inte är någon långsiktig investering i sig, eftersom de inte skapar värde. Däremot kan man investera i bolag som utvinner, förädlar eller tillhandahåller utrustning inom råvaruindustrin. Att enbart köpa olja och förvara den i garaget brukar bli en dålig affär på lång sikt

Inga kommentarer: