fredag 4 april 2008

Fed säger allt och ingenting!

Bernanke sade egentligen inget nytt i onsdags! USA är i kris och H1 kan t.o.m. krympa ekonomin. De tror dock att tillväxten tar fart under H2, tack vare stimulansåtgärderna. Inget av detta kan vara nyheter för dem som varit på jobb de senaste halvåret.
Däremot är det intressant vad han inte sade! Han sade inte att bankkrisen har nått sin kulmen, att övriga ekonomin växer starkt trots finansmarknadernas problem eller att inflationen är under kontroll. Han sade inte heller att krisen hade blivit värre! Således är vi precis lika förvirrade som vi var i februari.

Klädbranschen verkar ha stött på problem. HM och Inditex fortsätter som tidigare men RNB och Kappahl har oväntad redovisat sämre resultat. RNB visade med önskvärd tydlighet att bolag som börjar få problem fortsätter att ha problem. Det är aldrig enkelt att vända bolag i negativ trend och det tar ALLTID längre tid än ledningen först gör gällande. Wedins är i sig ett sorgligt kapitel och även om bottenfiskare kan trada till sig vinster så är det inget bolag man placerar sig i långsiktigt. VA var riktigt negativa till nyemissionen och det är svårt att säga emot. Gardell försökte sig på bolaget men drog sig ur ganska snabbt trots propåer om sitt långsiktiga engegemang. Övriga borde följa hans uttåg!

Vad händer i Handelsbanken? När en kunning trotjänare plötsligt avgår och styrelsen är enig om detta, måste det ligga något stort bakom. SHB förnekar att det har att göra med USA-problemen. Samtidigt måste det vara något av den digniteten för att motsvarande ska ske. Man ska nog trots allt invänta rapporterna och se hur resultatet utvecklar sig. Ingen är oersättlig och även om avbräcket känns stort så lär det knappast märkas i resultatet kommande året. Ur aktieägarnas synvinkel är frågan snarare om det är mer problem som ska presenteras eller om vi ser en storfusion inom kort?

Inga kommentarer: