fredag 11 april 2008

GE missar förväntningarna!

General Electric missade analytikernas förväntningar Q1, EPS 0,43 mot förväntade 0,51 USD! Det var mycket oväntat och reaktionen blev därefter. Börserna tappade 1 % på tre sekunder (ungefär), fortsatte ner under kvällen och imorse (Japan -3,2%).
Största delen av GE:s lägre vinst kommer från finansindustrins problem och svårigheterna att prissätta vissa finansiella instrument. De drar ner prognosen för helåret. Intressant är att övriga branscher går ganska bra!
Det i kombination med Wal-Marts prognoshöjning i torsdags gör att man trots allt ser lite hopp om framtiden innan Q1-rapporterna. Man ska dock räkna med att eventuella kursuppgångar bygger på enskilda mycket bra rapporter. Börsen som helhet kommer att darra rejält på GE:s besked.

Fredagsbörsen blev heller inte bättre av de amerikanska konsumenterna. Michigan visade att de är på det sämsta humöret sedan 1982. Om konsumenterna är så pessimistiska, hur kommer det sig då att Wal-Mart höjde sin vinstprognos? Någon har fel. Nu kan enskilda mätpunkter i Michigan ibland vara utanför skalan (åt båda hållen) och man ska inte läsa månadssiffran som en fundamentalist. Snarare var det väl så att den negativa rapporten passade bra in i fredagsbörsens negativa nyhetsflöde. I ärlighetens namn var det inte förvånande att de amerikanska konsumenterna är på dåligt humör!

Detsamma kan man egentligen säga om Wachovias nya kapitalanskaffning. De tog in 3,5 Mrd dollar i februari och då sade styrelseordföranden att de var "väl finansierade". Nu ska de ta in 7,5 Mrd till! Egentligen inte helt oväntat även om summorna är svindlande. Tyvärr kommer vi med stor sannolikhet att få se flera "kapitalstarka" banker att göra samma sak. Frågan är bara om dessa nyemissioner slutar till hösten eller om vi får leva med dem några år till?

Denna vecka börjar rapporterna på allvar. Även om siffrorna alltid är viktiga så kommer antagligen det stora fokuset att ligga på prognoserna. Ska Nokia sänka sin prognos, trots de mycket positiva orden i januari? Kommer att verkstadsbolagen fortsätta sin framtidstro eller ser de att konjunkturen viker? Kommer vi till slut att se den förväntade nedgången i byggbolagen? Om inte, kanske man vågar sig på annat än räntekonton?

Inga kommentarer: