onsdag 2 april 2008

Kreditkrisen återkomst!

När vi äntligen började se ljuset i kreditkrisen, p.g.a. "ointresset" för Feds emission runt påsk så visar det sig att det kommer mera! UBS skriver ner 19 Mrd USD och i ett slag dubblar sina nedskrivningar från bostadsobligationer. Lehman Brothers som "inte behövde pengar" tar in 3 Mrd USD och slutligen Deutsche Bank som "spår" (inte säger!) att de kommer att göra nedskrivningar på 2,5 miljarder euro. Vi har en bit kvar till Goldman Sachs uppskattning om ca 400 mrd USD totala nedskrivningar, men finansaktier är åter i fokus - tyvärr i fel fokus!

Finns det något positivt med UBS chocknedskrivningar som jag har missat? Börserna flög upp igår med bankaktier i spetsen. UBS aktien var upp ca 7 % på beskedet att ordföranden avgår och nyemission om stämman godkänner det. Jag gillar lönsamma, växande bolag och även om UBS är en storbank så känns lönsamheten minst sagt skakig just nu. Det i kombination med den kommande utspädningen gör att jag har lite svårt att förstå optimismen! Gamla meriter är ingen fördel i bankbranschen anno 2008!
Förvaltare menar att bankaktierna stiger därför att vi har sett botten och UBS kapitaltillskott visar att investerare hittar värde i sektorn. Därmed borde de klara krisen. Det låter logiskt men vi med minnet intakt minns tidigare "goda nyheter" från i höstas.

Deutsche Bank höjer skogen och menar att vi bottnar under 2008. De ska åtminstone ha en eloge för att vara tidiga med att rekommendera skogsaktier, men jag vill gärna se deras analys. Sjunkande dollarkurser, osäker världskonjunktur, stigande råvarupriser och strafftullar i Ryssland. Var hittar de ökande vinster och framtida möjligheter? Personligen väntar jag (kanske förgäves) på vinstvarningen från UPM!

Inga kommentarer: