tisdag 29 april 2008

Ålandsbanken aningen sämre!

Ålandsbanken rapporterade Q1 igår. Vinsten sjönk jämfört med ifjol p.g.a. minskade intäkter säger ledningen, men givetvis är kostnadsökningen en stor del av förklaringen (+21%!). Utlåningen ökar bara med 8 % (=tappade marknadsandelar) vilket gör att framtiden ser utmanande ut. Räntenettot ökar trots att inlåningen steg 20 %. Den ökade inlåningen beror antagligen på kollapsen av korträntefonden (inlöst och deponerad på konto). Korträntefonder har blivit bankernas huvudvärk det senaste halvåret och ÅAB är inget undantag! Sammantaget lite svagt men långt ifrån en katastrof.

I rapportstressen förra veckan "glömde" Aktieblogg bort några bolag.

Först och främst har vi Tekla som är en personlig favorit - tyvärr med falnande gloria! Tillväxtraketen bromsar in och resultatet var inte något man höjer på ögonbrynen för. Lönsamheten är bra men inte längre exceptionell. Tekla säger själva att de (eventuellt) är föregångare inom branschen. Det vet vi inte förrän om några år, men tillväxt på en kollapsande byggmarknad (USA) ger stöd åt deras påstående.

Ahlstrom rapporterade i fredags. Resultatet var i linje med förväntningarna och egentligen ganska intetsägande. Ahlstrom har kämpat med råvarupriserna som pulvriserar deras låga marginaler. Dessutom får de leva med en svag dollar som sänker omsättningenökningen! Det intressanta med Ahlström är att de säger att resultatet 2008 blir väsentligt bättre än 2007. Att ge (och upprepa) den prognosen i dagens läge, förtjänar uppmärksamhet. Tyvärr räknar redan värderingen med lönsamhetsförbättring och uppmärksamheten leder inte riktigt hela vägen till orderläggning!

Inga kommentarer: