måndag 28 april 2008

Ericsson med vingar!

Ericsson hade en bra rapport men den var inte "25 % bättre". Vinsten på 3,7 miljarder kr var 0,2 Mrd över förväntningarna. Även omsättningen var lite bättre och alltid positiva Svanberg antydde att marknaden har bottnat. Det är lite för tidigt att lita på honom. En inte alltför vågad gissning är att kurstegringen berodde på s.k. short sqeese, dvs blankare som måste täcka sina positioner innan dagen är slut. De senaste tre rapporterna har blankarna tjänat stora pengar men i fredags gick de pumpen - rejält! Intressant är också att när dessa stora uppgångar kommer i Ericsson har börsen vänt inom ett år. Om Fed bestämmer sig för att hålla räntan oförändrat på onsdag har vi ytterligare ett tecken på att börsen vänder! Därmed är det kanske dags att ladda köpordrarna...?

Teliasonera gav en helt ok rapport. Aningen bättre lönsamhet men inget att hänga i julgranen. Den stora frågan heter givetvis France Telekom och där kom det inga nyheter. Ser man till verksamheten är det lite oroväckande att VD börjar låta precis som sin föregångare när han talar om att man ska spara sig till lönsamhet. Hur kan man satsa framåt med den attityden?

YIT slog förväntningarna och den starka orderboken fortsätter växa! Efterfrågan i Ryssland ökar kraftigt, medan Baltikum pressas av svag lönsamhet. Investerare är nervösa med YIT då en konjunkturnedgång slår hårt mot dem. Hittills har dock ingen dessa profetsior slagit in och tror man på en stark konjunktur är YIT ett bra byggbolag.

Inga kommentarer: