torsdag 10 april 2008

IKEA ser nedgång

Det är intressant att ett av de största onoterade konsumentbolagen säger sig vara påverkade av den amerikanska kreditkrisen. Det är logiskt eftersom man knappast köper nya möbler om räntorna börjar svida i hushållsekonomin. Det intressanta är dock inte bara IKEA som företag utan sektorn. Tidigare har vi kryssat av finans och bygg som sektorer med kraftiga problem. Nu lägger vi till sällanköp. Att de dessutom säger att "alla" marknader går ner, innebär att kreditkrisen sprider sig runt världen. I det ljuset har jag ännu svårare att förstå de senaste två månadernas börsuppgång?

Vad händer i Neste Oils Borgå-raffinaderi? Aktien är intressant om man ser på nyckeltalen. Låg värdering och hög direktavkastning. Oljepriset är dessutom stigande vilket borde gynna dem.Vad som förbryllar är de ständigt återkommande problemen i Borgå. I höstas var det några hundra ventiler som fallerade, sedan läckte cisternerna och nu senast hade vi en brand. Vad händer? Har de dragit ner på underhållet för att öka marginalen eller är ledningen inkompetent? Något är fel och bara den senaste branden kostade 40 miljoner euro, vilket är ca 20 % av årets beräknade vinst.

Fraktföretaget UPS vinsvarnade tisdags. Svagare utsikter för USA-ekonomin i kombination med högre bränslepriser drar ner resultatet. Logiskt, men "bränslekostnaden" gör att man drar parallellen till Lassila&Tikanoja? Helt annan bransch, L&T verkar inom sophantering, snöröjning och återvinning. De märker knappast av svagare konjunktur, men däremot högre bränslekostnader. Dessutom har antagligen snöröjningen varit mindre i år. Största frågetecknet med L&T är ändå värderingen. Aktien är ganska högt värderat (baserat på fin historik) men vinstvarningen i somras visade även de drabbas av problem. Rapporten kommer 29/4, når den upp till förväntningarna?

Inga kommentarer: