torsdag 17 april 2008

Sänket Nokia!

Lagom till fiskesäsongen fick vi ett oväntat sänke i form av Nokia. Det var kanske inte oväntat att minsta miss i prognosen skulle straffas, men det var oväntat att de skedde för att Nokia upprepade att systemmarknaden inte växer (p.g.a. USD)! Det kan inte ha varit en nyhet för någon som följer bolaget. Mobiltelefonförsäljningen ökade i antal men även där ställer valutorna till det. Dessutom har de lagt om bolagsstrukturen vilket gör att svårt att exakt jämföra omsättningen från fjolårets mobiltelefonförsäljning.

Rapporten i sig kan man ändå inte klaga på. Det är svårt att vara missnöjd med ett bolag som säljer 115 miljoner telefoner på 90 dagar, har 40 % av världsmarknaden och en omsättning 25% högre än finska statsbudgeten (och växande)! Tyvärr har inte lönsamheten hängt med. De tjänar allt mindre per telefon och deras marginaler pressas trots massiv ny teknik (kamera, MP3, GPS). Gårdagens rapport var i linje med det och därför straffades kursen hårt.

Det enda man vet med Nokia är att de alltid kommer igen! Ser man till värderingen är den ganska låg (P/E 11). Rensar man för dividend och kassan så hamnar man betydligt lägre. Därmed borde långsiktiga placerare inte vara oroliga, men Q2 kan bli en tung tid som aktieägare. Allt beror förstås på USA och deras konjunktur.

En sak har varit lite oroväckande med Q1-rapporterna hittills: Stabila Europa tappar tempo. Det är bra för räntan (som då kanske kan sänkas om inflationen avtar), men ur företagens perspektiv är det riktigt oroväckande. I ett läge då USA har saktat in kraftigt och Japan aldrig verkar komma ur träsket så har många litat på den europeiska ekonomin. Nu ser man tendenser att den avtar och då har vi bara tillväxtmarknaderna kvar att hålla igång världsekonomin. Ekonomiskt-forskningsmässigt sett är det intressant att se hur decouplings-teorin fungerar i praktiken men ur ett aktieägarperspektiv är det scenariot katastrof! Jag hoppas verkligen att de europeiska tendenserna förblir tendenser...

Inga kommentarer: