torsdag 24 april 2008

Översköljd av rapporter

Igår var en mycket intensiv rapportdag. Kändes som alla rapporterade. Idag kommer en hel del också.

Neste var katastrof. Inte nog med att på något sätt misslyckas att dra nytta av det höga oljepriset, shippingen verkar dämpas. Ok att USD sänker lönsamheten, men deras utbyggnad av Borgå-raffinaderiet har inte lyckats alls. Enligt SEB:s analytiker var dessutom den relativa ok siffran på rörelseresultatet upptryckt av lageruppskrivningar! Räknar man bort det vågar man knappt trycka på "enter" för att se resultatet...

Fortums resultat var otroligt stabilt. Aningen bättre rörelseresultat och kraftigt ökad lönsamhet för elproduktionen. Hotbilden kommer snarare från deras Rysslands-satsning och huruvida de vågar lägga 5 miljarder euro i blöt på TGC10-köpet när ryska myndigheter lagstiftar om att en tjänstemannakommitte kan upphäva deras tillstånd när som helst! Man misstänker att de har de fyllt på mutkassan eller alternativt använt den! Hursomhelst känns det som Fortum spelar rysk roulette med delar av sin verksamhet.

Metso var överraskande dåligt. Både omsättning och resultat var rejält sämre än väntat. Det mest överraskande var att ordrar har blivit förskjutna till Q2 samtidigt som de bibehåller helårsprognosen. Det sätter lite press på kommande 2,5 månaderna för att uttrycka sig milt! Marknaden hade iallafall svårt att tro på de orden och kursen tappade rejält!

UPM-Kymmene och Stora Enso kom med rapport igår. Skogsbolagen har det svårt just nu med fallande USD och stigande massapriser. Ryska exporttullar liksom överkapacitet i branschen späder på olyckan! I det ljuset var Stora Ensos rapport inte så dålig och UPM:s riktigt bra! UPM känns t.o.m. intressant när de trots marknaden lyckas hålla uppe lönsamheten. Den årliga dividenden på 0,75 euro ger också en bra direktavkastning medan man väntar på att deras verksamhetsförutsättningar börjar dra åt rätt håll! Kanske lite tidigt att gå in före sommaren, men å andra sidan verkar UPM inte falla så mycket längre!

Inga kommentarer: