onsdag 9 april 2008

Fler vinstvarningar!

AMD, Intels värsta konkurrent, sade i måndags att intäkterna kommer att bli sämre iår. Försäljningen minskar inom alla affärssegment och Q1 blir den hela 22 % sämre! Det är en mycket annorlunda bild jämfört med Intels positiva ord förra veckan. Å andra sidan nämnde inte Intel några siffror...

Fed har inte varit så här nära att erkänna en lågkonjunktur på flera år! Protokollet som släpptes igår visade att flera ledamöter talar om allvarlig och utdragen nedgång. Helst av allt skulle man vilja se övervakningskameran från mötet. Lyser paniken i ansiktet på ledamöterna så kanske man ska bli lite mer positiv till aktiemarknaden snart!

Kaupthings styrelseordförande är ute i di.se idag och menar att de klarar kreditkrisen. De har kapital för 14 miljarder euro och därmed är allt ok. Han glömmer dock att nämna vilken löptid de har på inlåningen? Kapitalet ska förnyas med jämna mellanrum och förtroendet kan försvinna på en vecka (minns Bear Stearns). Den stora frågan är dock hur dessa 14 miljarder är investerade? Ligger de i obligationer? Bostadslån? Aktier?

Om dessa tillgångar är bokförda till inköpsvärde istället för marknadsvärde kan det finnas betydliga hål i balansräkningen. Helsingin Sanomat gjorde en analys på Exista (annan bransch men också hög belåning) där de konstaterade att dylika redovisningsmetoder överskattade balansen med ca 1,5 miljarder euro. Det är kanske det som marknaden är mest orolig för, inte en akut likviditetskris. Det är också därför Kaupthing betalar ca 1000 punkters marginal på sin inlåning från penningmarknaden.

Inga kommentarer: