fredag 11 april 2008

ECB vill men kan inte!

ECB vill så gärna sänka räntan eftersom euro-ekonomin saktar in. Finanssektorn har också lite likviditetsproblem men är fortfarande långt ifrån USA-situationen. Problemet för ECB är att de inte kan sänka räntan p.g.a. inflationen på 3,5 %. ECB:s enda uppdrag är att bibehålla prisstabiliteten och även om det finns ett informellt uppdrag att agera lite mer stödjande av ekonomin (á la Fed), så är detta möjligt endast i tider av låg inflation (<2 %). Därmed lär det knappast bli räntesänkningar innan senhösten. Sett till inflationen borde ECB egentligen höja räntan...

UBS säger köp dollar nu! Ska vi alltså köpa deras dollar? Jag kanske är lite cynisk men om de har skrivit av tillräckligt med amerikanska obligationer så skulle de numera gynnas av en stärkt dollar. UBS skriver som orsak att intresset har ökat för amerikanska aktier och obligationer. Det antyder att bytesbalansen skulle bli positiv. Kan man verkligen dra så stora växlar på att utlänningar köper mer aktier/obligationer under två veckor? Fortfarande har USA stor negativ handelbalans (-62,3 mrd i feb), statsbudgeten visar enorma underskott och det är valår. Allt det talar emot en dollarförstärkning. Någongång ska vi europeer köpa USD, men frågan är om det är redan i år?

Wal-Mart höjde sin vinstprognos igår. De har vacklat rejält i prognoserna det senaste halvåret och vem kan klandra dem. Det måste vara omöjligt att spå hur amerikanska konsumenter ska reagera på alla katastrofrubriker! I höstas var de allas favorit efter bra rapport och bra prognos. I januari flaggade de lite för att konsumenterna hade blivit försiktiga men sedan har försäljningen gått bättre än väntat. Om man bortser från orden talar siffrorna sitt tydliga språk - det finns hopp i den amerikanska detaljhandeln!

Inga kommentarer: