måndag 21 april 2008

Teliasonera = France Telekom?

Om man ska lägga bud på något (vad som helst) brukar det inte vara en bra ide att berätta åt hela världen att man är intresserad! Speciellt inte om dagspriset är 24 miljader euro och man kanske måste krydda det med 20-30 %! Därför framstår France Telekoms hantering av sitt intresse för Teliasonera som lite underligt. Det kan ju förstås vara någon annan som har läckt?

Nu försöker France Telekom tona ned intresset en aning. Bl.a. säger de att de inte för diskussioner i dagsläget. Om man dock lyssnar på andra storägare så verkar det som om förhandlingarna är ganska långt gångna!Det antyds också att ett eventuellt bud kommer att bestå av både aktier och pengar. Är det månne därför ägarna har läckt det här? De kanske enbart vill ha pengar och om fler kommer med i processen lär ett kombinations- eller rent aktiebud knappast föreslås. Jag har svårt att se hur hårt prövade nordiska ägare skulle vara intresserade av att byta sina aktier mot franska. Fortsättning lär följa.

Citigroup har redan tagit mest nedskrivningar av de stora bankerna. Nu lägger de till 10,6 miljarder dollar och utökar försprånget. Även denna gång applåderas beslutet av marknaden och aktien steg i fredags! Jag har lite svårt att förstå optimismen, liksom den något naiva tron att detta "var sista nedskrivningen"...

Caterpillar kom med en lysnade rapport. Resultatet var bättre än väntat och de bibehöll sin prognos trots att USA saktar in. Det följer inte mönstret med amerikanska bolag den senaste tiden! Man ställer sig dock frågan hur mycket de gynnas av svag USD. De har 58 % omsättning utanför USA och om dollar tappar så gynnas de. Frågan är bara hur mycket? Detta lär knappast vara bland deras egna slutsatser till det lyckade resultatet, men effekten ska nog inte underskattas.

Inga kommentarer: