måndag 14 april 2008

Kesko vinstvarnar!

Kesko kom med en överraskande vinstvarning igår. 37 miljoner Q1 mot förväntade ca 61! Det verkar som Keskos problem inte längre är tillfälliga. De vinstvarnade första gången i somras, innan dess hade kursen precis noterat 54,85! Igår stängde aktien på 26,84 euro. Orsaken den här gången var inte den minskade försäljningen i mars (kalendereffekt) utan framförallt lägre vinst i inredningsbutikerna (Indoor Group) vilket är i linje med IKEAs kommentarer förra veckan. Kesko hänvisar också till förändrad försäljningsmix vilket naturligtvis är omöjligt att kontrollera för externa betraktare!

Det senaste halvåret har rest några frågetecken i tidigare stabila Kesko. S-gruppen stormar fram i Finland och pressar marginalen på livsmedel. Dessutom kanske tillväxten i Baltikum och Ryssland saktar in, samtidigt som övriga delar av koncernen (bilförsäljning, inredning, bygghandel) drabbas av sämre konjunktur? På längre sikt tror jag man ska bortse från den oron och lita på Keskos historik! Tittar man t.ex. på ett genomsnitt av de senaste sju årens vinster börjar Keskoaktien närma sig ett P/E på 15. Det kan dock vara skäl att vänta till sensommaren så att alla pessimister hinner sälja sina aktier, samtidigt som börsoron sänker aktien ytterligare!

Wachovia Bank presenterade sin tidigarelagda rapport igår. EPS Q1 landade på 0,14 USD att jämföra med fjolårets 1,20! Deras största problem var kreditförluster 2,8 Mrd USD. De drabbas också av svårigheter att värdera sina tillgångar vilket kostade dem ytterligare 2 Mrd i nedskrivningar! Inte konstigt att de ska försöka ta in ytterligare 7 Mrd USD via en nyemission! Den stora frågan är om detta var den sista nedskrivningen? Knappast!

Amerikanska industrikoncernen Eaton sänkte sin helårsprognos för lastbilarna igår, efter att Q1-resultatet visade -21 %. Ser vi då att även verkstadssektorn börjar drabbas USA-problemen till slut? Nja, särskådar man pressmeddelandet ser man att USA står för nedgången (-24%) medan resten av världen växer (+17%). Volvo tyngdes på beskedet men så länge resten av världen växer är detta ingen katastrof. VD sade förra veckan att USA-nedgången börjar bottna. Tradingläge för den (hög)riskvillige, medan vi andra väntar in Volvos Q1-rapport 25/4.

Inga kommentarer: