onsdag 30 april 2008

Nordea ok

Nordea hade en ok rapport. Resultatet var aningen sämre men de upprepade sin positiva prognos. VD ser ingen avmattning i kundaktiviteten vilket låter bra men säger tyvärr ingenting om lönsamheten för bankens del! Lite oroväckande att kreditförlusterna ökar, men fortfarande är de på låga nivåer.

Kemira hade en mycket bra rapport. Resultat före skatt blev 21,9 Meuro och även om det innehöll en stor engångspost så var det ändå bättre än förväntningarna. Kemira väntar sig en resultatökning detta år, men i ärlighetens namn är det inte mycket begärt! De kämpade hela fjolåret med lönsamheten utan att lyckas. Spekulationen i Kemira har varit att de ska köpas upp och styckas upp. När kreditmarknaden stramades åt ifjol så försvann den synvinkeln och mycket av marknadsvärdet! Nu känns Kemira osäkert och de nya storägarna (Oras Invest) har hittills inte gjort mycket väsen av sig.

SCA var aningen sämre än väntat. Fortfararande är de lönsamhetsstjärnan i en bransch med stora problem. Svag USD och höga råvarupriser tynger. De säger också att de har svårt att till alla delar kompensera för prisuppgångarna. Det var inte riktigt vad marknaden ville höra och mycket riktigt kom aktien ner igår. Värderingen är riktigt intressant och ser man historiskt har SCA varit en stabil aktie. De har en sanslös dividendhistorik! Negativa nyheter brukar dock tynga kursen några veckor.

Lassila & Tikanoja är ett av finska börsens mest intressanta "miljöbolag". De har en imponerande historisk tillväxt. Tyvärr har de senaste tre kvartalen varit tunga och köpet av Biowatti har visat sig mycket dyrare än väntat. Det är framförallt lönsamheten som släpar, omsättningen håller ok takt. Gårdagens -18,8 % är givetvis ett bevis på lönsamhetsbesvikelsen och den mycket tama prognosen! Man ska dock också komma ihåg att L&T "alltid" har varit högt värderade och då blir dessa reaktioner lite kraftigare. Någongång blir L&T intressant, men först måste Biowatti ordna upp sig!

Inga kommentarer: